Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Bank of America повиши с $10 за барел ценовата си прогноза за петрола Брент през 2021г.

Bank of America (BofA) повиши прогнозата си за цените на петрола Брент през настоящата година, позовавайки се на по-ограничените настоящи петролни доставки заради студената вълна в Тексас, довела до проблеми за рафинериите и сондажите в американския щат, както и ограниченото производство от страните членки на "ОПЕК +".

Сега голямата американска банка вече очаква средната цена на суровия петрол Брент да достигне 60 долара за барел през 2021 г., в сравнение с предишната оценка от 50 долара. Банката също така прогнозира, че цените на американския лек суров петрол WTI ще достигнат средно 57 долара за барел през настоящата година.

Според BofA цената на петрола Брент дори може временно да скочи до 70 долара за барел през второто тримесечие на годината.

Bank of America отбеляза, че най-големият краткосрочен риск за цените на петрола може да произтича от постигане на нова ядрена сделка с Иран, която може да донесе на петролните пазари допълнително 2 милиона барела на ден и това в много кратък срок

Междувременно фючърсите на петрола Брент поевтиняват през днешната следобедна търговия с 0,8% към $ 63,85 за барел, след като по-рано през деня достигна нов 13-месечен връх от $ 65,83 за барел - най-високо ниво от януари 2020 г.

Фючърсите на американския лек суров също обърнаха първоначалната посока на растеж и вече поевтиняват с малко над 1% към $ 61,00 за барел, след като по-рано във вторник поскъпнаха до 13-месечен връх от $63,00 за барел.

Основна причина за текущото поевтиняване на петролните фючърси е поредният негативен старт на пазарите на акции на Уолстрийт, като само в рамките на първите 30 минути на търговия във вторник технологичният индекс Nasdaq Composite се срива с нови 3% след вчерашен спад с около 2,5 на сто.

Вчера и банката Morgan Stanley прогнозира по-високи цени на петрола, като вече очаква петролът Брент да се търгува през втората половина на годината между $65 и $70 за барел, достигайки ценови връх около $70 за барел през третото тримесечие. За първото полугодие на 2022г. се очаква петролът Брент да се търгува около $60 за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени