Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български студенти създадоха инструмент за подбор на кадри чрез игри

Български студенти създадоха иновативен инструмент за подбор на кадри. Той се нарича “Плеги” и основното му предимство е, че измерва поведенческите характеристики на хората, докато те играят онлайн игри. В перспектива това може напълно да промени начина, по който се търсят и наемат хора за определена работа. “Плеги” беше студентски проект, с който се ангажирахме двама души - колеги и студенти, подбудени от мечти, амбиции и преподаватели”, разказва Цветелин Николов, съосновател на “Плеги”.

Проектът печели конкурс за най-добър стартъп и от там идва идеята за развитие и увеличение на екипа, който в момента е от 7 души, като почти всички са на по 25 години.

“Проектът е комбинация от наука и технологии, за да стане игровизацията вкарахме и едно преживяване, за да можем наистина обективно да кажем и науката психология и психометрия да каже, да, на база на събраните данни, можем да установим когнитивни и личностни характеристики, които са популярните “меки умения” като адаптивност, мултитаскинг, внимание към детайла и др., за да кажем, че този кандидат има тези качества и то в такава степен в срувнение с други подобни кандидати, обясни още Цветелин Николов.        

Още за проекта чуйте в разговора на Елена Пъневска.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.