Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години след неуспешния опит за военен преврат в Испания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания отбеляза 40 години от неуспешния опит за военен преврат. На церемония в сградата на парламента крал Фелипе Шести похвали баща си Хуан Карлос Първи за „неговата твърдост и авторитет”, които са били решаващи за „триумфа на демокрацията“ по време на събитията от 1981 г.

На 23 февруари преди 40 години по време на тържествено заседание на парламента, на което присъстват 600 депутати, а новият премиер полага клетва, в залата нахълтват въоръжени с автомати военни, начело с полковник Техеро. Той закрива заседанието с картечен огън, след което нарежда телевизионните камерите да бъдат изключени.

Без да знае обаче една от тях предава директно до двореца, а националното радио излъчва пряко в ефир. Така испанците стават свидетели на опита за военен преврат.

Танкове окупират центъра на Мадрид, военните превземат радиото и телевизията, но един екип успява да отиде до двореца и да заснеме обръщението на младия крал, който във военната си униформа на главнокомандващ призовава метежниците да се предадат и да се възстанови демократичния ред, в противен случай ще изкара от казармите войската, останала му вярна.

На следващата сутрин, изоставен от войниците си, Антонио Техеро се предава и е осъден на 30 години затвор.

40 години по-късно героят от онази вечер крал Хуан Карлос Първи не присъства на церемонията, защото избяга от испанското правосъдие в Абу Даби.

Не присъстваха и депутатите от националистическите партии, въпреки, че тогава бе възстановена Конституцията, даваща широка автономия на отделните региони.

Присъстваха обаче Микел Рока, Мигел Ереро и Родригес де Миньон, единствените останали живи политици от екипа, който с подкрепата на бившия премиер Адолфо Суарес през 1978 година написва Конституцията, която утвърждава конституционната монархия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени