Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият шеф на контраразузнаването в РСМ се яви в прокуратурата в Скопие

Бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков бе задържан на 20 ноември 2018.
Снимка: БГНЕС

Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков се яви днес следобед в прокуратурата в Скопие, след като вчера беше обявен за вътрешно и международно издирване и арест. Миялков се извини и обясни, че е бил болен:

„Изолиран съм заради симптоми на коронавируса. Вчерашният ден го прекарах в изолация. Бих искал да се извиня на целия македонски народ заради неприятностите, които са се случили в държавата заради това, че вчерашния ден бях в изолация. И още веднъж да повторя, че никога няма да побегна“.

Миялков беше в неизвестност от неделя следобед. Полицията не успя да го открие и да приведе в изпълнение заповедта за домашен арест, издадена от прокуратурата поради опасност от бягство, преди да бъде обявена присъдата му по делото за злоупотреба с власт и случая Таргет-Твърдина - дълготрайна кампания на масово подслушване - от 2008 до 2015 година. Миялков оглавяваше контраразузнаването от 2006-а до 2015-а, когато премиер беше Груевски.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подчерта, че явяването на Миялков пред прокуратурата, не променя факта, че той е избягал. Според Заев Сашо Миялков се е появил, защото не му е останала никаква друга възможност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна