Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа не изключва употребата на друг механизъм за налагане на санкции срещу Русия

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано заяви, че не е изключена възможността да бъде използван друг механизъм за налагане на санкции срещу Русия, освен глобалния санкционен механизъм за човешките права. Вчера министрите на външните работи на ЕС постигнаха политическо споразумение за неговото прилагане:

"На този етап, от краткосрочна гледна точка, беше взето решение за прилагането на режима на санкции за нарушаване на човешките права, за да бъдат наказани тези, които носят отговорност за развоя на случая с г-н Навални. Това обаче не изключва възможността, ако е необходимо и бъде постигнато политическо съгласие между страните-членки, да се даде зелена светлина на други санкции, които да са насочени срещу други личности и образувания, като се използват други механизми".

По неофициална информация, вчера министрите са постигнали съгласие да включат в санкционния списък ръководителя на следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, генералния прокурор Игор Краснов, директорите на Националната гвардия ген. Виктор Золотов и на Федералната служба за изтърпяване на наказанията Александър Калашников. Руските олигарси обаче не попадат под ударите на санкционния механизъм за нарушаване на човешките права. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!