Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на дневно ваксинираните във Великобритания е спаднал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на дневно ваксинираните във Великобритания е спаднал. Властите обясниха спада с една трета през последната седмица с временното забавяне на доставки, както и запасяването, което гарантира, че получили първата доза ще получат и втора инжекция в препоръчителния период до 12 седмици, съобщи „Гардиън“.

Успешният ход на масовото ваксиниране е гордостта на британското правителство и е в основата на „пътната карта“ за излизане от локдауна, предложена от премиера Борис Джонсън.

Само около 192 000 души обаче са получили първа доза в понеделник, което е най-ниската бройка от 17 януари насам. Въпреки че броят на получилите първа доза вече наближава 18 милиона през последните дни се наблюдава забавяне на темповете.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок призна, че има забавяне на доставките, но се очаква през март темповете на масовото ваксиниране да се повишат.

Властите неведнъж са казвали, че очакват доставките да бъдат нередовни, особено след като „Пфайзер/Бионтех“ намали производството си в европейския си завод в Белгия през февруари, но се очаква да го увеличи през март. „АстраЗенека“ обеща да произвежда средно по 2 милиона дози седмично, но сега призна, че има известни проблеми с поставените цели.

Прогнозите обаче са оптимистични, защото от огласени документи на Групата научни съветници за извънредни ситуации става ясно, че темповете на ваксиниране ще бъдат засилени в края на март. Най-оптимистичните прогнози са от 22 март да се започне с ваксиниране на 4 милиона седмично, а по-умерените очаквания са това да бъде постигнато към 25 април. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна