Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат промени в Закона за радиото и телевизията

Снимка: БТА

В парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъждат проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, който беше внесен вчера от Министерския съвет.

Измененията предвиждат нов принцип на финансиране на Българското национално радио и на Българската национална телевизия. Предлага се те да получават трансфер от държавния бюджет, който ще се определя ежегодно за компенсиране на нетните разходи за предоставяните от БНР и БНТ медийни услуги и дейности в изпълнение на обществената им мисия.

С проекта за промени се отменят разпоредбите, регламентиращи Фонд „Радио и телевизия“, който от влизането в сила на закона така и не започна да функционира.

В проекта детайлно е разписана мисията на обществените медии. Определен е Съветът за електронни медии за администратор на държавната помощ за предоставените от БНР и от БНТ медийни и други услуги в изпълнение на мисията им и издадената лицензия за възлагане на обществена услуга.

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков припомни проблема с хроничното недофинансиране на обществените медии и че до момента финансирането е на час програма. Той коментира, че внесеният проект „наистина приближава обществените медии – БНР и БНТ, към представите за европейски обществени радио и телевизия“.

За размера на трансфера от държавния бюджет ще има приета от правителството методика за оценка на разходите.

„Аргументирано със съответните анализи ще кажем: За да създаваме тази програма, за да изпълняваме обществената си функция – на нас ни трябват толкова пари“, отбеляза Балтаков. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна