Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът увеличи с 2 млн. лева субсидията за физическо възпитание

| обновено на 24.02.21 в 11:04
Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Правителството увеличи с близо 2 милиона лева субсидията за физическо възпитание и спорт за децата в детските градини и училищата, както и за студентите. Размерът на целевата субсидията не е променян в продължение на 14 години.

5 милиона лева са осигурените средства, с които се гарантира достъп до спортни занимания на всяко дете, ученик, студент или курсант, става ясно от думите на премиера Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Увеличението на средствата от близо 2 милиона лева ще засегне над 1 милион деца и учащи.

Приетото постановление от Министерския съвет днес предвижда минималните диференцирани размери на средствата за децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата да бъдат увеличени от 2 лева на 3 лева. От 3 лева на 5 лева се увеличават парите за учениците в държавните, общинските, частните и духовните училища. Същото увеличение ще получат и всички студенти редовна форма на обучение във висшите учебни заведения, както и курсантите от висшите военни училища и Академията на МВР.

С приетото днес постановление се очаква да бъде преодолян съществуващият недостиг на финансовите средства за осигуряване на необходимия минимум от спортни уреди и пособия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени