Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди гонга на предизборната кампания

Снимка: Ани Петрова

Броени дни остават до старта на предизборната кампания. Официално тя трябва да започне на 5 март. Никой обаче не чака институционалния гонг. Схватките вече са факт.

Специалистите по кризисна комуникация Александър Христов и Любомир Аламанов са категорични – очаква ни кампания, наситена с емоции и патос за сметка на разума и експертизата. А след това - тежък парламент, изпълнен с обрати на позиции и безпринципни съюзявания

Христов прогнозира свирепа кампания на фона на натрупаната тревожност в обществото, компрометираните големи политически играчи и кресливи по-малки такива, които „ще търсят начин да използват този фойерверк ефект“.

Аламанов съветва политическите сили да не прекаляват с месианството. „Ако политическият разговор стигне дотам кой месия може повече да раздава, просто ще видим поредната вълна млади хора, които ще избягат.“

Според Любомир Аламанов през последните години премиерът Бойко Борисов непрекъснато се е опитвал да разширява максимално електората на ГЕРБ, заради което е правел „ту леви, ту десни, ту популистки, ту демократични, ту крайно националистически ходове“.

След протестите обаче според Аламанов има видима промяна: Борисов се фокусира „върху тези 25-27% негови сигурни избиратели“ и именно това го е съхранило.

Александър Христов смята, че е наложително БСП да загърби вътрешнопартийните борби. 

През погледа на специалистите по комуникации електоратът и посланията на ДПС са достатъчно монолитни. 

„Има такъв народ“ стоят на старите лаври, Слави Трифонов все още има огромен ресурс от доверие, но му трябват конкретни послания, върху които да стъпи, отбелязва Любомир Аламанов. „Това ще му гарантира със сигурност един добър процент.“

Прочитът на Александър Христов гласи, че „или се надяват да запазят този резултат с меки, тихи, котешки стъпки, или може да очакваме от тях нещо голямо като кампания“.

Проектът на Васил Божков никак не е безобиден, предупреждава Христов, който се опасява от „сериозен резултат на тази партия" и допълва, че „това би бил много лош сигнал за нацията ни въобще“. 

Освен разочарованите и неоткриващите алтернатива възможен таргет биха могли да бъдат „хора, за които престъпният начин на живот не е проблем, някаква рефлексия от 90-те години“, допълва той.

Каква е перспективата пред т. нар. градска десница, ако се запази като жълтопаветна общност?

„Малко се консервираха около младите, новото електронно управление и т.н., което не е лошо по принцип, но на тях много силно им трябва разширяване на целевата група. С толкова тясна целева група много трудно ще успеят да са някакъв по-значим фактор“, смята Любомир Аламанов.

Съюзът на Мая Манолова и Отровното трио според Александър Христов е успял да монополизира енергията от протестите. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени