Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е на водещи позиции в ЕС по усвояване на еврофондове

Кипър е на водещи позиции в ЕС по усвояване и използване на средствата от европейските фондове. Той не се счита за високорискова страна по отношение на прозрачното и правилно разходване на европейските пари. Това се посочва в доклада на Европейската сметна палата, който бе представен в кипърския парламент.

Правителството е удовлетворено от заключенията на Европейската сметна палата, посочи в изявление неговият говорител Кириакос Кусиос.

Степента на използване на наличните средства от европейските фондове в Кипър се е увеличила значително през последните три години. В края на 2020 г. тя достига 57%, при 35% две години по-рано.

Кипър е усвоил 59% от ресурсите от фондовете за регионално развитие и растеж, което е над средното за Евросъюза (50%), и по този показател е на първо място в него.

Страната е нетен получател на европейски средства - тя привлича повече средства, отколкото внася в общоевропейския бюджет.

В периода 2021-2027 г. Кипър ще усвои чрез европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост, Фонда за устойчиво развитие и структурните фондове, заедно с националния принос, сума от над 3 млрд. евро, която ще бъде насочена към реалната икономика в полза на работещите, бизнеса и домакинствата, бе подчертано в изявление на правителството.

Кипър е изпълнил 206 от направените 270 препоръки на Европейската сметна палата за подобряване на надеждността и прозрачността на системата, стана ясно още на заседанието в парламента. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!