Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Софиянски: „Българско лято“ на Божков има шанс да влезе в парламента

Стефан Софиянски
Снимка: Иван Русланов

„Коалицията между Свободните демократи и Съюза на комунистите е грешка. Най-вероятният изход е да напуснем и да не участваме в изборите. Всяка грешка се заплаща. Стремят се технически и юридически да преформатират коалицията в оригиналния състав, в който са водени преговорите“. Това коментира пред БНР Стефан Софиянски, основател на Съюза на свободните демократи (ССД). 

Той уточни, че неодобрението на управлението, общата идеология, проектът на нова конституция води логиката ССД да се явят на изборите със земеделците и с КОЙ

„Няма да се явявам на тези избори в лично качество. Но ще посветя живота си на борбата за нова форма на управление и една съвременна България, а не архаична и посткомунистическа, каквато сме в момента“, каза още Софиянски. 

Явяването на партията на Васил Божков „Българско лято“ на изборите с мандатоносител „Българско национално обединение“ е аналогично с появяването на Симеон Сакскобургготски на българската политическа сцена преди години, подчерта Стефан Софиянски в предаването „12+3“. 

„Божков е човек с възможности и със способности, доказани, и съм сигурен, че идеите му са добри. Бариерата да не сме с Божков на тези избори е позицията ни, че не можем да си правим семейни партии“. 

Според Софиянски „Българско лято“ има шанс да влезе в парламента

„Хората, които са декларирали, че няма да гласуват, а те са мнозинство, в момент на мобилизация ще търсят хора с доказани възможности“. 

Прогнозата на Софиянски е за фрагментиран парламент

„Очаквам сериозни хора в управлението и независими партийно, които чисто професионално да изведат страната напред. България е в постоянна криза. 12 години е член на ЕС и през всичкото това време е на последно място и все повече се отдалечава от останалите“. 

Интервюто със Стефан Софиянски можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!