Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Против изборите" или как изборите понякога са вредни за демокрацията

Снимка: Сиела

"Основната идея е, че изборите не са синоним на демокрация, а понякога са дори вредни за нея". Така Ивелина Дундакова - преводач на текста на нидерландския автор Давид ван Рейбрук, определян за един от водещите млади интелектуалци в Европа, представи пред БНР политическото есе "Против изборите - в защита на демокрацията", което е на книжните щандове в България месеци преди парламентарните избори.

Авторът е основател на няколко много широкообхватни платформи за иновации в демокрацията и за преосмислянето на участието на гражданите в демократичния процес.

"Против изборите" е диагноза за състоянието на демокрацията по света е призив за радикална реформа, която да върне контрола над институциите отново в ръцете на обществото, като разкъса здравата хватка, в която и силите на популизма, и силите на технокрацията са хванали съвременните либерални демокрации и ги задушават", обясни още Дундакова.

Политическото есе има над 12 издания в родината му и е преведено на 18 езика. В него той описва противоречията и неразрешимите проблеми, които има в самата същност на представителната изборна демокрация – липсата на истинска представителност, лобизмът и непрозрачното финансиране на предизборните кампании, лесното манипулиране на електората от крайни популисти, елитизма на управляващата класа, управлението в среда на социални мрежи, радикализиращи твърдите електорати на партиите. Не това са търсели в демокрацията древните ѝ и просвещенски идеолози и създатели, смята Рейбрук. 

"Според него изборите са един по начало сбъркан инструмент на демокрацията и съществуват други начини да се изгради по-справедливо и демократично общество, където всеки е равнопоставен, а решенията се взимат не след истерични кампании и сблъсъци по площадите и студията, а след конструктивен разговор, задълбочено запознаване с проблемите и търсене на представителност сред хората", коментира още преводачът на политическото есе.

Интервюто на Снежана Иванова с Ивелина Дундакова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.