Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъди в Германия срещу водеща фигура в „Ислямска държава“ и бивш охранител на Асад

| обновено на 24.02.21 в 16:15

Две ключови съдебни присъди бяха произнесени днес в Германия - срещу водеща фигура на терористичната организация „Ислямска държава“ и бивш охранител на сирийския президент Башар Асад. 

В първия съдебен процес в света срещу режима на сирийския президент Башар Асад германски съд осъди на 4 години и половина затвор бивш член на охраната на президента. Обвинението е в престъпления срещу човечеството, включително мъчения и убийства на активисти от опозицията.

През 2011 г. Еяд ал Гариб е участвал в арестите на най-малко 30 демонстранти в град Дума и тяхното прехвърляне в център за задържане на разузнавателните служби, където са били измъчвани и убивани. През есента се очаква и втора присъда срещу полковник Ануар Раслан, смятан за много по-важна фигура в обширния сирийски апарат за сигурност. 

В случая Германия прилага принципа на универсалната юрисдикция, който позволява извършители на най-тежки престъпления да бъдат съдебно преследвани, независимо от националността им.

Втората присъда, произнесена днес, е за 10 години и половина лишаване от свобода за подкрепа за тероризма и членство в "Ислямска държава" на Абу Уала, бивш радикален имам в Германия. Абу Уала и мрежата му се вербували млади хора да се сражават в защита на създадения от ИД халифат в Ирак и Сирия. Анис Амри, атентаторът от Берлин през 2016 година, също е участвал в семинарите на осъдения имам. 

Абу Уала, емигрира през 2001-ва година като кандидат за убежище. Той бе арестуван през 2016-та след продължително разследване на германската полиция. По време на съдебния процес стана ясно, че като проповедник в джамия в северния град Хилдесхайм той е радикализирал младежи и е подпомагал изпращането им в Сирия и Ирак. Освен Абу Уала, днес присъди получиха още трима екстремисти. Разследващите успяха да докажат, че единият от тях - Бобан Симеонович - е бил в близки връзки с тунизиеца Анис Амри, който уби 12 души в Берлин в края на 2016-та година.

Службите за сигурност в Германия предупреждават, че терористичната заплаха остава висока, въпреки че „Ислямска държава“ се намира в процес на реорганизация.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени