Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На кино и изложба в Чешкия център в София

Снимка: Чешки център

Със специална селекция от филми, на които Павел Юрачек е сценарист или режисьор, ще участва Чешкият център в юбилейния 25-и София Филм Фест. Прожекциите са част от съпътстващата програма на фестивала.

Кои са събитията, предстоящи в Чешкия център в София. Директорът на Центъра Дагмар Остранска разказва за инициативи в “Артефир“.

“Избрахме Павел Юрачек именно защото той не е много познат в България. Той почина много рано, на 54 години, и е изключително талантлив. Някои от филмите му не са излъчвани приживе. Те са се прожектирали по целия свят, но са били забранени в Чехословакия и критикувани и забравяни в архивите. Това беше много тъжно не само за неговото творчество, но и за други от режисьорите от чехословашката нова вълна във времената след 70-те години в Чехословакия.“ – казва Остранска.


В програмата на София филм фест ще бъде показана селекция от седем филма, създадени от и в съавторство с Юрачек.

“Тези филми не са лесни, те са за интелектуалци, те са малко тъжни и имат нужда да се гледат повече, да се мисли след тях, желателно е да има и дискусия след всеки. Имаме специално въведение преди всеки филм. Филмите са в различни жанрове.“ – казва още Остранска.

Специалният фокус върху творчеството на Павел Юрачек включва и филмът на режисьора Индржих Полак „Икар 1“, който се излъчва за първи път в България. В работата по сценария на тази история участва и легендарният полски писател Станислав Лем, един от най-четените автори на научна фантастика в света.

Творчеството на Павел Юрачек ще бъде представено от Ян Трънка, специалист от Националния филмов архив на Чехия.

Прожекциите започват от 1 март в Чешкия център София. Входът е свободен.

Програма на филмите, които ще бъдат излъчени.


Още едно събитие предстои в Чешкия център. Творческият тандем Давид Бем и Иржи Франта пристига в София.

Проектът „Никъде нищо, някъде нещо“ представя три от най-новите работи на двамата артисти.

Официалното откриване е във вторник на 2 март от 15 до 19 часа.

Изложбата включва цикъл дигитални рисунки – Симулиран сън, видео ADHD и карантинни рисунки, които Давид Бем и Иржи Франта си предават по време на локдауна и в началото функционират като закодирани съобщения, които обменят помежду си. 

Давид Бем и Иржи Франта са творчески тандем от 2006 година. През 2014 г. представиха свой проект в рамките на десетата „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“.

Двамата правят пърформанси, снимат видеоматериали, изграждат инсталации в обществени пространства, създават стенописи и са автори на илюстрации за книги и списания. Творбите им напомнят на рисуван дневник, графит, карикатура, комикс, концептуално изкуство, гротеска, спортно изпълнение, художествено сътрудничество, физически експеримент, импровизирана хореография или театрално представление.

Важни за тях са процесуалността, времевият принцип, преодоляването на капаните, преплитането с медиите, екпериментирането, спазването и нарушаването на правилата, творческият диалог, иронията, сериозността, игривостта, вечната недовършеност.

Повече за двете събития можете да чуете от директорката на центъра в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна