Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български знаци в далечен Китай

Музеят за графика на Китай, Гуанлан, Шенджен е Меката на графичното изкуство не само за тази източна страна, но и за световните тенденции в графичното изкуство. В момента там се представя един мащабен проект – „Графика от Централна и Източна Европа“. Това изложение дава още една възможност – извън наложилото се като номер едно Международно биенале на графиката в Гуанлан и свързаната с него прочута графична база – да се види и съпостави развитието на това изкуство по света. 

Представена е една селекция от 20 художници от 9 страни – Словакия, Полша, Сърбия, Армения, Косово със 71 техни произведения.

От българска страна куратори на проекта са художникът Велико Маринчевски и Елица Терзиева. Велико Маринчевски, култово име в нашата графика, участва в изложбата със свои творби по покана на ръководството на Музея. Там той често е канен да преподава графични техники.

Изложбата „Графика от Централна и Източна Европа“ в „Артефир“ представят Велико Маринчевски и Елица Терзиева.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.