Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Студенти и ученици - заедно в кампания срещу тормоза в училище

Снимка: НБУ

Университетският театър НБУ и платформа “Артисти за НЕнасилие” стартират „Дни за борба срещу тормоза в училище“ - онлайн кампания срещу агресията сред подрастващите. 

Според данните са от официалните доклади на УНИЦЕФ всеки ден се регистрират Около 30 са случаите на тормоз сред подрастващите.

Това провокира артистите от Нов български университет да предприемат няколко инициативи, с които да насочат вниманието на обществото към проблема.

 В Деня за подкрепа на жертвите на престъпления (22 февруари) в YouTube канала на НБУ беше представена видеоинсталацията “Една снимка - милион екрани”. Тя е част от работата на артистите на тема - НЕнасилие на етническа и верска основа. Във видеото се представят и шестте златни правила за пътуване:

- Никога не тръгвайте на път без поне един добре зареден мобилен телефон.
- Винаги имайте под ръка лекарства от първа необходимост.
- Можете да започнете пътуването без да сте предвидили храна, но никога не тръгвайте без вода.
- На път всички са приятели.
- Ако пътувате  с деца, вземете всички необходими мерки за обезопасяването им.

Автор на инсталацията е доц. д-р Възкресия Вихърова, концепцията е на Зарко Узунов, а текста, стори борда и видео реализацията са на Петър Танчев.

На 24 февруари студентите на НБУ и ученици от няколко училища отбелязват заедно Световния ден на розовата фланелка срещу тормоза в училище. Всеки от тях рисува на розов лист лястовица, която ще бъде публикувана във фейсбук страницата на Университетски театър на НБУ. Така, заедно, ученици и студенти ще дадат знак, че са срещу агресията в училище. 

Инициативите се осъществяват по проект “Календар на емпатията” на Фондация “Платформата НЕ” в партньорството с Университетски театър на НБУ и финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". 

Дните за борба срещу тормоза в училище продължават на 27 февруари, когато в 19 часа, в платформата URBO ще бъде излъчен ZOOM performance "Историята ТИ (ти) в мен"- журналистическа драма, базирана на документални истории, разказани ни от деца и младежи в отговор на въпросите: Удрян ли е шамар... около вас... до вас... заради вас? Натъжавали ли сте някога дете... Обиждали ли сте го? Когато видите блъскащи се деца по коридорите на училището, мислите ли си, че някой трябва да ги дисциплинира? Дали родителите не създават грешния модел на поведение? Може ли детето само да се справи с нарастващия гняв? 

Преди началото на “Историята ТИ (ти) в мен” от 18.30 ч. ще бъде излъчено кратко интервю с психолога д-р Ирена Димитрова, директор на дирекция „Спорт и младежки дейности" в Столичната община - за уроците и оцеляването на един училищен психолог и за "анатомията на насилието"! 

Проектът на Платформата НЕ се реализира в партньорство с НБУ и с подкрепата на МОН, САБ и Столичната община и е финансиран от Програма „Кризата като възможност“.

Повече за инициативите Луиза Лазарова научи от доц. д-р Ася Иванова, и.д. директор на Университетския театър на НБУ. Чуйте.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.