Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Куркински поставя "Двубой" от Вазов в Народния театър

2
Снимка: Божидар Марков

В годината, в която отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов, Народният театър ще посвети още една премиера на патрона си - спектакъла „Двубой“.

Една от най-емблематичните пиеси на Вазов ще има премиера на голямата сцена на Народния театър в три поредни вечери - 26, 27 и 28 февруари. Първият вариант на „Двубой“ е създаден през 1892 година, а сценичната съдба на текста не е лека. Първоначално заглавието на пиесата е „Дуелът”. Изследователите спорят кога точно Вазов е написал първия вариант на своята „глума”, както самият той определя жанра на пиесата – дали през 1902 г., или през 1917 г., когато споделя пред проф. Иван Шишманов, че работи над нов вариант на стара своя комедия. Самият театър иска от Вазов нова пиеса. „Искат ми го – казва той. - А аз се стеснявам. Питам се дали му е времето и после, бива ли на стари години да пиша фарсове“, казва Вазов на Шишманов в онези години. Той предлага пиесата на Народния театър година преди смъртта си – едва през 1920 г., но среща неодобрението на актьорите от трупата и я оттегля сам.  


„Двубой“ е поставяна три пъти на сцената на Народния театър – през 1963 г., 1980 г. и през 1999 г. Режисьор на четвъртия спектакъл е Мариус Куркински: 

"Много обичам български текстове. Прекланям се пред класиката. Но големите автори изискват много по-дълго време работа и репетиции, а сега обстановката е друга, спазват се противоепидемични мерки и репетициите трябва да са по-кратки, репетира се с маски. Тази пиеса е в три действия. ... Искам българите да слушат български текст в този момент. Иван Вазов е голям писател. Чрез него аз съм съпреживял освободителните борби, освен чрез историята. Чрез духа на поезията му имам чувството, че знам нещо повече за онова време. Затова той ми е много скъп". 

По думите на Куркински текстът на "Двубой" е много скандален и модерен, изобличаващ в какво се е превърнала следосвобожденска България.

Стелиан Радев, Константин Еленков, Ирина Митева, Албена Колева, Радина Боршош и Любомир Петкашев са част от актьорския състав сега, когато режисьор е Мариус Куркински. Аня Пенчева е единствената, която участва сега и в предишното поставяне на пиесата през 1999 г., само че този път влиза в ролята на Демира.

Следващите дати в афиша на Народния театър, на които може да се гледа „Двубой“, са на 14 и 28 март. 

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


Снимки: Божидар Марков

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени