Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Значими жени от България и Словакия припомня експозиция в МВнР

Снимка: МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“, подредена в Министерството на външните работи (МВнР),  разглежда ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят.

Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ и изложбата „Първите жени“ на Посолството на Словашката република в София в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER – Film Development Association.

Проектът “Жените в историята” от Русе осветлява скритото културно наследство и показва места на памет, важни за местната общност. Изложбата дава систематизирана информация за историята на женското движение, за персонажи в историята на Русе от ХІХ до ХХІ век в различни сфери: култура, спорт, бизнес, граждански права, доброволчество, екология, както и свързаните с тях места на памет. Обхванати са както национално значими личности (Баба Тонка, Екатерина Каравелова, Димитрана Иванова), така и актриси, поетеси, спортистки - повече или по-малко познати на публиката.

От своя страна, изложбата на Посолството на Словакия в София „Първите жени“ представя житейски истории на известни словачки, които се реализират като първи в различни области на обществения живот. Изтъкват се успехите на жените, отразяват се важни въпроси, свързани с равенството между половете и ролята на жената в словашката история. В същото време изложбата отразява и приноса на представените личности за развитието на науката, културата и националната идентичност.

Чрез актуалната експозиция във МВнР се изтъкват емблематични образи и постижения на жените от българската и словашката общност и по този начин се изгражда мост между културите на двете държави.

Организаторите обещават виртуална среща с едни от най-интересните жени, представени в изложбата, в страницата на събитието във фейсбук.

Изложбата може да бъде посетена между 10 и 17 ч. до 12 март.

Повече за изложбата Катя Василева научи от Ния Табакова от Държавния културен институт към Министерството на външните работи.
Чуйте.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени