Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клавирно дуо "Атмосфери" представя музика от български автори

Клавирно дуо "Атмосфери"

На 26 февруари от 18 часа почитателите на клавирното изкуство и особено на клавирните дуа могат да се срещнат с най-новия и вече доказано успешен български ансамбъл - клавирното дуо "Атмосфери". Концертът ще бъде излъчван пряко от концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в официалната страница на ансамбъла във Фейсбук и в канала му в YouTube. Записът ще остане там и след края на събитието.

Александра Дичева и Мила МиховаАлександра Дичева и Мила Михова, възпитанички на софийската Музикална академия в класа по пиано на проф. Борислава Танева, спечелиха първа награда в раздел "Клавирно дуо" на международния конкурс “Сибелиус“ във Финландия през 2020 г. За съжаление, поради пандемията, вече втори техен концерт е без публика, но така повече хора могат да слушат изпълненията им, макар и през екрана.

"Целта на нашия проект е популяризирането на българска класическа музика за клавирно дуо пред широка публика. Нашата мотивация е да запознаем повече хора с големия брой рядко изпълнявани и неизпълнявани значими български музикални творби за клавирно дуо. Този проект ще се осъществи с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и НМА "Проф. Панчо Владигеров" - четем в поканата на двете дами.

В програмата на концерта в петък са включени Осем виртуозни концертни пиеси за четири ръце от Александър Йосифов; Три пиеси за четири ръце (премиера за България) от Лора Ал-Ахмад; "Метаморфози" и "Шопски танц" за четири ръце от Юлия Ценова.
В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Александра Дичева и Мила Михова разказаха как е бил създаден техният ансамбъл, а носителката на приза "Млад музикант на годината 2018" Мила Михова сподели какво си спомня от церемонията и продължава ли да й носи някакви емоции тази награда. Чуйте в първия звуков файл, а във втория - една от пиесите, които ще прозвучат в концерта на 26 февруари от 18 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени