Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в България операта „Двамата свенливци“ на Нино Рота

Момент от репетицията на операта „Двамата свенливци“ от Нино Рота
Снимка: Държавна опера-Стара Загора

Операта е написана от известния филмов композитор в една поредица на Италианското радио за създаване на радиоопери. Под диригентството на Франко Ферара премиерата е на 15.11.1950 г. Либретото е по текст на Сузо Чекки Д'Амико.

Постановката в Стара Загора ще бъде копродукция с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и е във връзка със сто годишнината на Академията. Огнян Драганов работи със студентите от своя клас по актьорско майсторство.

„Избрах камерната опера на Нино Рота „Двамата свенливци“, защото това произведение не е поставяно в България и е великолепна възможност да бъде представено от млади артисти-студенти. Освен това моите наблюдения от работата ми вече четири години със студентите сочат, че за техните първи сценични изяви по време на обучението се избират обикновено познати Моцартови заглавия като „Дон Жуан“, „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“. Лично за мен това са заглавия, които не са подходящи, защото студентите се изкушават да учат, слушайки записи, каквито има в изобилие. Срещата на студентите с произведение, което няма толкова много записи в интернет, провокира техния интерес, те работят по начин, по който един професионален певец обикновено трябва да работи. И това е една много важна част от нашата преподавателска работа – студентите да разучават партиите си по клавира, а не по записи. Затова се спрях на не толкова известно заглавие, което категорично не е познато на студентите. Както за тях, така и за мен, привлекателното в „Двамата свенливци“ е именно това, че няма достатъчно източници, на които да се позовем, за да формираме някаква вече идея, базирана на традиция. 

Всичко започва отначало, което за мен е изключително предизвикателство – казва Огнян Драганов. Заради пандемията този спектакъл се отложи с вече една година. Студентите от година и половина подготвят своите партии със своите преподаватели в Музикалната академия – с преподавателите си по пеене и с оперен диригент. Тук ги подготвяха заедно с Виктор Крумов и Мирослав Георгиев, които направиха оркестровия аранжимент на „Двамата свенливци“ за малък камерен ансамбъл, а не такъв, какъвто е упоменат в партитурата на Нино Рота“.


Предвидени са две представления – на 26 и 27 февруари.

Ето и останалите участници в постановката. Сценографията е на Венцислав Петров, костюмите са на Теодора Джамбазова. Асистент режисьор е Денис Бояджиев, отговорен корепетитор Евелина Станчовска, превод от италиански Мария Клинчева. В двата премиерни спектакъла участват Любен Байчински (тазгодишен стипендиант на Академия „Борис Христов“ в Рим), Анастасия Алтухова, Светозара Койнарска, Стоян Буюклиев, Васо Параскева, Костадин Якшев, Ивона Иванова, Анджела Гелева, Симона Тодорова, Мария-Магдалена Недкова, Лора Радева, Анна Янкова, Мериам Шамс, Томас Томов (победител в конкурса „България търси талант“ през 2014 г.) и камерен оркестър на Държавна опера Стара Загора.

Операта разказва за двама срамежливи млади хора, много влюбени от разстояние. Те никога не набират достатъчно смелост, за да говорят помежду си и да споделят чувствата си. Неизправната венецианска щора причинява нелеп инцидент, който променя целия ход на събитията. Всеки се жени за грешния човек и живеят щастливо до края на живота си, или поне така подсказва краткият епилог.

В звуковия файл чуйте какво сподели Огнян Драганов за работата си със студентите. Ще научите и какво има още в програмата на театъра – премиери на „Спящата красавица“ на Чайковски и на „Бал с маски“ на Верди.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени