Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евролидерите обсъждат кампанията за ваксиниране

| обновено на 25.02.21 в 17:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов участва в среща на върха на Евросъюза за координация на усилията за ваксинирането, тестовете и свободното пътуване по време на коронакризата.

Европейските лидери обсъждат кампанията за ваксиниране срещу Covid-19 и ограниченията за пътуване, свързани с пандемията, през първия ден от видеоконференцията, която започна днес.

Вниманието е концентрирано върху разгръщането на кампанията за ваксиниране, увеличаване на производството на ваксините и сертификата за ваксиниране. По последния въпрос експертите подчертават, че все още има много въпросителни, като основният от тях е дали той може да служи като документ за пътуване, при положение че не е ясно дали ваксиниралият не е преносител на вируса.

"Идеята е да работим за вътрешен сертификат в ЕС, като той да бъде признат и по света. Това обсъждаме със Световната здравна организация, но ще отнеме време", заяви дипломатически източник.

В поканата си до европейските лидери председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчертава, че трябва да се ускори процесът за даване на разрешително за ваксините, както и тяхното производство и доставка.

Правителствата на Гърция, Португалия, Малта и Австрия се обявяват за въвеждане на единен имунизационен сертификат в Евросъюза, с който ваксинираните европейски граждани да преминават границите през летния туристически сезон.

България ще подкрепи въвеждането на ваксинационен паспорт или „зелени електронни коридори“ за тези, които са ваксинирани или са преболедували Covid-19, коментира преди срещата на евролидерите българският премиер Бойко Борисов:

„Със Себастиан Курц, с другите колеги сме го посъгласували, с гръцките ни приятели как ще го наричаме - електронен, зелен паспорт, но да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, да живеят нормалния си живот“.

Борисов коментира и забавянето на доставките на ваксини от компаниите-производители и посочи, че ще постави проблема на вниманието на Европейския съвет. Той смята, че фармацевтичните компании, които не изпълняват сроковете за доставка на ваксини, могат дори да бъдат съдени:

„И се надявам и Комисията много по-твърдо, строго, ако трябва - има и съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините“.

Същевременно председателят на Европейския парламент Давид Сасоли поиска на евроинституциите да се дадат нови правомощия в политиката по здравеопазването, за да е по-подготвен Съюзът е членките му при бъдещи пандемии. Сасоли каза, че за целта трябва да се променят основополагащите договори на Общността.

Белгия, Полша и Испания настояха за увеличаване на евроинвестициите в производствените капацитети на производителите на ваксини. Започна и трансфер на дози между страните членки - Франция помага на Чехия със 100 000 дози от препарата на "Пфайзер" и "Бионтех". Словакия, която също е с много високо ниво на заболеваемост, също е поискала помощ от останалите европейски държави.

Междувременно Европейската служба за борба с измамите съобщи, че посредници били предложили на няколко еврочленки 900 милиона дози ваксина на черно на обща стойност около 12,7 милиарда евро. ОЛАФ разследва всички случаи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!