Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Избори при сериозно обществено противопоставяне са игра с нулев резултат

При програмно правителство България ще влезе във фаза на спадаща политическа отговорност

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

„Въпреки че кампанията е изтощена предварително като аргументи и като разменени компромати, през този месец преди изборите ще бъде инвестирана нова енергия за ново противопоставяне. Очаква ни негативна предизборна кампания, атакуваща противниците по всякакъв начин и с всякакви средства“. Това коментира пред БНР политологът Огнян Минчев. 

Той посочи, че не разчита тези избори като най-важните от 30 години насам: 

Не за първи път правим избори в остра политическа криза. Новото може би се изразява в обстоятелството, че зелената сделка в Европейския съюз предполага, че страната ни ще получи значителни средства за привеждане на енергетиката според принципите и правилата на тази сделка. От тази гледна точка състезанието кой колко ще вземе от финансирането превръща изборите в ожесточени и оспорвани“. 

Политологът подчерта, че „когато има повишаване на общественото напрежение, винаги изплува категория хора, голяма част от маргиналните слоеве, която смята, че в мътна вода по-лесно се лови риба“. 

„Тези избори ще се характеризират с това, че са в условия на сериозно обществено противопоставяне. Процесът на избиране в подобни условия се осъществява като игра с нулев резултат, няма допълваща се печалба. Другото характерно е, че предварително се правят високи залози като категоричното заявяване на партии с кого няма да се коалират“. 

В предаването „12+3“ Минчев посочи като вероятен резултат от вота постигането на компромис на основата на редуцирано политическо участие на партиите. По думите му това е любимата формула на ДПС - „експертно правителство, в което ще участват повечето играчи, без да носят отговорност“. 

Българската политика функционира в две основни фази. Едната е на политическите правителства като тези на Филип Димитров, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, ГЕРБ. Другата е на програмните правителства - при тях зад сцената се съюзяват олигархични корпоративни фактори за разпределяне на парите, а тези, които управляват, са видимо безпомощни. Последният такъв кабинет беше този на Пламен Орешарски... България влиза във фаза на спадаща политическа отговорност, ако предположим, че възможен изход е програмно правителство. Ако допуснем, че няма да имаме продължение на статуквото, което е най-вероятно, отслабената политическа отговорност означава, че държавата ще бъде управлявана лошо“. 

И ГЕРБ, и БСП ще имат трудности за съставяне на правителство, прогнозира политологът. 

„Най-трудното нещо ще бъде формирането на мнозинство, което да е функционално достатъчно, за да доведе до някакъв тип правителство“. 

Интервюто с Огнян Минчев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна