Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ББР иска да удължи програмата за безлихвени кредити за физически лица

Българска банка за развитие (ББР).
Снимка: БГНЕС

Българската банка за развитие внесе в Министерството на икономиката предложение за удължаване на програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, които са лишени временно от труд и доходи заради пандемията. Промените целят да отговорят на продължаващото активно търсене на безлихвени заеми по програмата.

С искането за удължаване на програмата се търси допълнителен финансов ресурс в усложнената епидемична обстановка, който да бъде насочен към хората, засегнати от кризата, особено предвид обстоятелството, че поради достигане на гаранционните лимити част от търговските банки-партньори по програмата спират временно да приемат заявления на кандидатите, уточниха от Българската банка за развитие.

Програмата е насочена към подкрепа на лица на трудов договор и самоосигуряващи се лица, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си. След внесените последни промени Българската банка за развитие гарантира заеми до 6900 лева и предоставя възможност за кредитиране на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията или са безработни заради наложените ограничителни противоепидемични мерки.

Максималният срок на погасяване е 5 години с максимален гратисен период 24 месеца.

На този етап програмата важи до края на юни 2021 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени