Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 4 март ще бъде решено дали СП по фигурно пързаляне ще бъде олимпийска квалификация

Мария Левушкина, Лари Луполоувър, Алексендра Фейгин, Кристина Григорова
Снимка: ФБ

На 4 март Международният кънки съюз ще реши дали световното първенство по фигурно пързаляне в Стокхолм (Швеция) ще бъде за квалификация за Олимпийските игри в Пекин следващата година. В шампионатът на планетата България ще има представители в три от чертите категории. На Александра Фейгин ще разчитаме при жените, на Лари Луполоувър при мъжете и на Мина Здравкова и Кристофър Дейвис при танцовите двойки.

Мина Здравкова и Кристофър Дейвис

"Танцовата двойка води добра подготовка. Стараят се, но им е много трудно, защото са без треньор в България. Саша и Лари са готови физически и като данни за олимпийски квоти. Това е цел номер 1 за тях. Но ще бъде много трудно, защото Русия, Канада и САЩ получават по три квоти автоматично, а местата са само 16 в дисциплина. На световното първенство много от най-силните състезатели няма да участват. В Стокхолм ще бъде много сложно, заради обстановката ще бъдем в балон, ще бъдем разделени на групи. По много труден начин ще се проведе това състезание", заяви треньорът Ина Лутай.

Единственото международно състезание за нашите спортисти преди световното първенство ще е турнира „София Трофи“, който ще се проведе от 26 февруари до 2 март в Зимния дворец в столицата. В надпреварата ще участват близо 280 състезатели от 18 държави.
"Много сложно беше да се организира този турнир тази година, изискват се PCR тестове, но се наехме, защото състезателите имат нужда от такова голямо състезания", разказа още Ина Лутай.


"Подготовката беше много тежка в този сложен сезон, защото се отмениха много турнири. Но мисля, че се подготвихме достойно за световното първенство, което е след месец. Нормално е в спорта да има травми, аз вече съм добре. Треньорите ми са много добри и аз им се доверявам напълно", каза състезаващият се за България американец Лари Луполоувър.


Лари Луполоувър



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна