Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Дойчин Боянов издава сборник за различните спортове на Витоша

Идните дни на пазара излиза "Витоша - спортно-туристически сборник". Това съобщи за БНР неговият автор, алпинистът Дойчин Боянов. През изминалата година, покрай ковид кризата, той е използвал възможността да опише неподозирано красиви места и възможности за спорт и туризъм на Витоша, и с помощта на свои приятели и любители на планината да събере информацията в новата книга, която е богато илюстрирана с авторски снимки и карти. 

Първа част на сборника е с обща информация, туристически обекти и спортни събития на Витоша. Втората включва над 20 вида спортно-туристически дейности с информация за особености, обекти, трасета, достъп, карти и др. 

Сред представените дейности са: пешеходен туризъм, планинско бягане, шосейно колоездене, планинско колоездене - крос кънтри, планинско колоездене - спускане, алпийски ски и сноуборд, фрирайд и екстренмни ски и сноуборд, ски бягане, ски преходи, ски скок, шейни, алпийско катерене, спортно катерене, боулдър катерене, ледено катерене, спортно ориентиране, парапланеризъм, сноу-кайт, спелеология, конна езда, мъшинг.

Маршрутите и обектите са представени с помощта на съвременните „смарт технологии“, съчетани с класическите методи и организация за ориентиране в планината. 
За първи път се извършва опит за категоризация на техническата сложност на маршрутите за пешеходен туризъм. Обърнато е внимание на личната сигурност на туристите и спортистите, а също и как да пазят планината и да се грижат за нея.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени