Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жребият за номерата в изборната бюлетина - на 2 март и в ограничен формат

| обновено на 25.02.21 в 17:56
Таня Цанева и Димитър Димитров на пресконференцията на ЦИК на 25 февруари.
Снимка: БГНЕС

На 2 март ще бъде теглен жребият за номерата, с които партиите и коалициите ще бъдат означени в бюлетините на парламентарните избори.

Заради Covid епидемията на събитието ще се допускат да присъстват лично само по един представител на партия и до двама за коалиция.

По данни на Централната избирателна комисия партиите вече подават в Регионалните здравни инспекции списъци с кандидати за членове на секционни комисии, които са пожелали да бъдат ваксинирани срещу коронавируса.

Въпреки обявената липса на достатъчно дози от ваксините ЦИК има уверение от здравните власти, че пожелалите имунизиране от списъците на партиите за членове на СИК ще бъдат имунизирани навреме.

Говорителят на Комисията Димитър Димитров посочи: "Ще се направи всичко възможно тя да бъде достатъчно масова, тъй като членовете на секционните комисии за разлика от избирателите, ще срещнат много повече хора и ще бъдат много по-дълго изложени на такъв контакт, съответно ще имат по-голям риск".

"Всички, които са получили първа доза от ваксината на "Пфайзер", всъщност имат сигурна втора доза. Тя е съхранена и по графика, който РЗИ-тата спазват, те биха получили втората. Това е голямата надежда, че те ще бъдат защитени", каза още Димитър Димитров.

Избиратели в страната и чужбина с изтекъл срок на личните документи в периода от 13 март миналата година към датата на изборите - 4 април, ще могат да гласуват с наличните.

Окончателно за изборите са регистрирани 23 партии и 8 коалиции, като тази на "Воля" и НФСБ се разширява с още две партии: "Радикалдемократическа партия в България" и партия "Български демократичен съюз - радикали".

Близо 48 000 са вече подадените заявления за разкриване на секции за гласуване в чужбина. Крайният срок изтича на 9 март. Най-много - над 10 000, са за територията на Турция и над 9 300 - за Великобритания.

Лимитът за тези две държави е до 35 секции. Говорителите на Комисията не се ангажираха с прогноза дали всички желаещи там ще успеят да гласуват.

"Ако са добре организирани - 35, виждате тук има 10 000, това означава по 300 човека, но аз предполагам, че те са много повече. Това са заявленията, които са декларирали, че желаят да се регистрират, за да се създадат секции. Вероятно броят на избирателите ще бъде много по-голям", отбеляза Димитър Димитров.

"Независимо дали имаме притеснения, или не - ние няма как да нарушим нормите на закона", коментира Таня Цанева.

Говорителите на ЦИК напомниха, че по имейл избирателите могат да комуникират с общините, за да заявят гласуване по настоящия си  адрес или да сменят адрес, заявлението се подава до администрацията по настоящ адрес.

За София това не е разрешено. Постоянен с настоящ адрес се сменя, когато те са две различни населени места.

6 732 316 са избирателите в страната ни по предварителен списък на ГРАО.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени