Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТА ще разпространява информация и новини свободно и без заплащане

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
Снимка: БТА

Българската телеграфна агенция ще разпространява информация и новини свободно и без заплащане, прие окончателно Народното събрание.

Депутатите гласуваха единодушно, като в мотивите на промените бе посочено, че най-важен резултат от тази промяна ще е по-силното противодействие на фалшивите новини.

БТА трябва да осигури безвъзмездното разпространение и свободния достъп до продуктите си в срок до една година от влизането в сила на измененията, записа парламентът.

Отварянето на свободния достъп до информационните канали на БТА ще позволи на страната да разшири възможностите на Агенцията, като ще я развива не само като национална, а и като регионална агенция.

Досега действащата нормативна уредба предвиждаше разпространяването на информация да става преимуществено срещу абонамент и заплащане, но от влизането на сила на новите промени това ще става свободно и безвъзмездно.

За да се осъществи това обаче, е необходимо да бъде одобрен допълнителен трансфер по бюджета на агенцията.

Необходимото финансиране от държавния бюджет за 2021 г. е възможно да бъде осигурено чрез преструктуриране на други разходи и трансфери, посочва БТА.

От финансовото министерство информират, че в държавния бюджет има разчетени средства за новосъздадени структури, които не са стартирали дейност от 1 януари т.г., и в резултат на тези икономии ще бъдат предоставени пари на Агенцията.

В приходната част на бюджета на БТА постъпват приходи от продажба на информация и други продукти, до които Агенцията не е длъжна да осигурява свободен безвъзмезден достъп, според приетите текстове.

БТА трябва да съхранява разпространената от нея информация не по-малко от три месеца.

Лице, което твърди, че е засегнато от агенционна информация, има право на достъп до съответния архив.

Генералният директор на БТА утвърждава Етичен кодекс на агенцията, гласува парламентът.

Актовете и съобщенията на агенцията не могат да съдържат информация от търговски характер, която рекламира дейностите на физически или юридически лица, стоки или услуги, приеха още депутатите.

Вносители на законодателната инициатива са депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Вежди Рашидов.

В края на януари парламентът избра дългогодишния журналист и юрист Кирил Вълчев за нов генерален директор на БТА с мандат пет години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени