Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София има нужда от обновяване на жилищния фонд

Снимка: БГНЕС

София разполага с достатъчно голям жилищен фонд и на практика няма нужда от нови терени и строителство на нови жилищни сгради. Това показва анализ за жилищния фонд на София на общинското предприятие "Софияплан".

“Всичко идва от т.нар. Общ устройствен план, който определя конкретни устройствени зони и залага къде може да се строят жилища. Този план залага сериозен ресурс от жилищни зони, които дори не са усвоени още, без да се има предвид какъв е капацитетът на конкретната зона, т.е. колко още хора може да поеме. 
Тези параметри, които са заложени за плътност, за коефициент на интензивност и т.н. не са съобразени с демографската динамика", коментира Емил Христов, урбанист от “Софияплан”.

По думите му дори до 2050 г. не само, че няма да се увеличи броят на живеещите в столицата, но дори ще започне да намалява и затова няма нужда от нови жилищни сгради, а от обновяване на вече съществуващия сграден фонд.

Трябва да се обърне внимание на поддръжката на сградите и тяхната конструктивна устойчивост - много панелни сгради са конструктивно компрометирани заради липсата на елементарна поддръжка от десетилетия насам. Около 10% от сградния фонд, касаещ по-старите сгради предимно в центъра на столицата, пък не отговаря на съвременните норми за земетръсна устойчивост.

По отношение на достъпността на жилищата в София се забелязва подобрение, въпреки това обаче анализът показва, че след Гърция, в столицата на България е най-трудно да се сдобиеш със собствен дом (съотношение доходи, цени, кредитни условия). Липсват също адекватни политики за жилищно подпомагане например за млади семейства или социално слаби/уязвими групи.

Още за жилищния фонд в София - чуйте в разговора на Антония Каменичка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!