Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безуханова: Планът за възстановяване и устойчивост е план „Маршал“ за Европа

Саша Безуханова
Снимка: БГНЕС

Планът за възстановяване и устойчивост по същество е план „Маршал“ за Европа. Европа прави сериозна политическа заявка за лидерство по отношение на зелено развитие. В този период на преход и потребност от сериозни реформи“. Това коментира пред БНР Саша Безуханова от коалицията за зелен рестарт. 

По думите ѝ в плана липсва визия за бъдещето

Липсва амбиция за това как България може да изглежда като просперираща държава, оттам насетне да се планират нужните реформи и инвестиции. Това, което има в този план, има догонване за покриване на изискваните от Европа стандарти - в инвестиции в образование за дигитализация, но липсва интегритет в тази реформа за цялата образователна екосистема между формално и неформално образование. Особено тревожи, че иновационният процес - връзка между наука и образовани, стартира едва през 2026 година“, допълни Безуханова в предаването „Нещо повече“. 

Тя подчерта, че периодът в развитието на света е такъв, че нациите правят своите избори къде искат да бъдат в бъдещия свят

„Дали да бъдат подкрепящо колело на един глобален процес, за което България дава заявка с този план, или да намерят ресурс в себе си да провидят този трансформационен период в каква посока върви“. 

Интервюто със Саша Безуханова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.