Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сага за Хаджимишеви

В епизод 408 „Трамвай по желание“ среща своята публика със знаменития художник-фотограф, исторически изследовател и театрален мисионер Иво Хаджимишев.

Израснал зад сценичните кулиси, Хаджимишев е свързан кръвно с оперното и театралното изкуство. Баща му Михаил Хаджимишев е един от най-големите режисьори на българското оперно изкуство, а майка му Ани Хаджимишева е художник-сценограф. Дядо му Панчо Хаджимишев пък е дипломат от кариерата, дългогодишен посланик на България в Лондон, Рим и Атина.

Самият Иво Хаджимишев завършва прочутия лондонски колеж по изкуствата Bournemouth and Pool College of Arts и става член на британската Кралска фотографска асоциация.

Връзката с театъра на Хаджимишев продължава в годините, като той открива и спасява за поколенията архива на Народния театър „Иван Вазов“ – 1700 стъклени плаки със снимки от постановки на театъра от първата половина на 20 век.

В своята портретна фотография Хаджимишев прави впечатляващи художествени изображения на едни от най-знаковите фигури на българската култура. Автор е на над 20 самостоятелни колекции от фотографии и фотоесета, представени в целия свят: Англия, Австрия, Нидерландия, Италия, Франция, Мексико, Нигерия, САЩ.

На усилията на Хаджимишев дължим българския превод на мемоарите „Свидетел на историята“, в които бележитият дипломат Чарс Болън описва своето участие в едни от най-ключовите събития на миналото столетие. Връзката между Болън и България е, че дъщеря му Ейвис бе посланик на САЩ у нас през 90-те години.

В последните години Иво Хаджимишев се е посветил на благотворителна дейност, издирвайки и съхранявайки за историята наследството на забележителни фигури от българската фотография и националната култура.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени