Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Китай най-тържествено обявява пълна победа над бедността

Президентът на Китай Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Китай Си Цзинпин обяви, че страната му е сътворила истинско чудо - елиминирала е крайната бедност сред огромното си по численост население:

„Днес Китай най-тържествено обявява пълна победа над бедността. Посрещаме 100-годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия с победа, извоювана с целенасочени усилия от цялата партия и от целия китайски народ, от всички етнически групи“.

Си Цзинпин заяви, че никоя друга държава не е успявала да спаси стотици милиони хора от бедност за толкова кратко време. Успехът на Китай се дължи, заяви Си - на социалистическата система и на партията. Освен това китайският президент предложи да сподели опита в това отношение с останалите развиващи се икономики.

По данни на Световната банка 800 милиона души в Китай са спасени от крайна бедност, откакто през 70-те години на миналия век компартията в Пекин реши да прилага пазарни реформи. Границата за крайна бедност там обаче е едва 2 долара и 30 цента дневен приход на човек.

Официозът "Женмин жибао" описа "историческата крачка" с хвалебствена статия на повече от две страници, в която името на Си се споменава 139 пъти, отбеляза агенция Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна