Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евролидерите: Ограниченията в пътуванията трябва да останат на този етап

Снимка: Правителствена пресслужба

"Ограниченията в маловажните пътувания трябва да останат на този етап" - тази констатация се съдържа в общото изявление на европейските лидери след проведената видеоконференция днес. Лидерите приветстват приемането на препоръките на Съвета за пътуванията в рамките на ЕС и влизането в него, според които ограниченията могат да се въвеждат на принципите на пропорционалността и без дискриминация, като се взема предвид ситуацията в трансграничните региони. 

Същевременно ръководителите допълват, че трябва да бъде гарантиран безпрепятствения поток на стоки и услуги в рамките на Общия пазар, в т.ч. и като се използват зелените коридори. "Виждам, че има конфликт между епидемиологичната обстановка и свободното движение, който трябва да се решава според конкретния случай. Акцентирам върху това, че трябват решения за трансграничните региони. Затова страните-членки трябва да разговарят помежду си, да се придържат към препоръките и да намират решения според здравната обстановка", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че следващата седмица предстои финализиране на санкциите срещу Русия по новия европейски глобален механизъм за човешките права. Министрите на външните работи постигнаха съгласие по тях на заседанието си в понеделник. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени