Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Банатските българи събират съдби и истории между България и Аржентина

Снимка: архив на Светлана Караджова

Село Бърдарски геран в Северозападна България, заселено с банатски българи. В началото на 20 век част от тях се изселват в Аржентина в търсенето на по-добър живот. Такъв е случаят и на шестте сестри Радкови. Едната от тях – Роза, заминава със съпруга си за Америка, както са казвали тогава. Другите остават в селото. Някъде през 1965 година по един човек, пристигнал от Аржентина, Роза изпраща на 5-те си сестри 5 красиви кърпички с по 5 долара във всяка. И това е последното, което те имат от нея. Днес роднините им, които се откриват, се канят за среща през лятото в България.

Да градят мостове, по които да преминат хора. Да събират съдби, спомени, истории, минало и бъдеще. Такава задача си постави тази година Дружеството на банатските българи Falmis. То започна мащабно издирване на потомците на преселилите се в Аржентина банатски българи от България, Румъния и Сърбия след Първата световна война в началото на 20 век. На сайта на дружеството има специална секция, в която се събират истории, данни, снимки. 

Кой кого издирва от България към Аржентина и обратно и от двете страни към Банат, откъдето е тръгнало всичко. За това има ли вече открити следи в тези посоки – разговор със Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи. 

Чуйте звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.