Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университети ще разработват антиковид програми за изхранване на армията

Пламен Моллов и Иван Маламов коментираха сътрудничеството на ВУЗ-овете.
Снимка: Здравка Маслянкова

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново и Университетът по хранителни технологии в Пловдив ще си сътрудничат в разработването на антиковид програми за изхранването на армията.

Националният военен университет въведе собствено експериментално хранене на курсантите като превантивна мярка срещу коронавирусната инфекция. Програмата ще продължи да се развива с Пловдивския университет по хранителни технологии, посочи ректорът на военния ВУЗ бригаден генерал Иван Маламов: 

„Смятаме, че заедно можем да подобрим още повече това експериментално хранене и да повишим имунитета на нашите обучаеми. Чрез нашите дейности в науката ще се опитаме да приложим на българската армия нови подходи за хранене на българските военнослужещи“. 

По нови разработки на антиковид хранителни технологии работи Пловдивският университет, посочи ректорът професор Пламен Моллов: 

„Създаване на продукти, които в условията на следковид пандемия да подобряват имунитета на хората. Не е едно и също начинът, по който се подготвят храните, с каква годност ще бъдат и с какви качества“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени