Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборните очаквания на извънпарламентарните партии

Снимка: Централна избирателна комисия

Предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Ви среща с извънпарламентарните партии, които се включват в надпреварата за място в следващото Народно събрание - техните очаквания и готовност да отговорят на желанията на своите избиратели на вота на 4 април.

Какво е общото между извънпарламентарните формации, устремили се към място в бъдещия нов парламент?

Това е анти -ГЕРБ реториката, самономинирането за алтернатива на днешните управляващи и според спецификата на съответната формация - призив или за възстановяване на справедливостта, или направо за възмездие, отбелязва репортерът на БНР Мария Филева.

Обща характеристика са и обещанията за повече граждани в листите им и желанието да управляват със собствен мандат. Различава ги степента на компромис, на която са способни - преди или след изборите. Въпреки заявките за безкомпромисност.

Социолозите отреждат водеща позиция сред извънпарламентарните формации на партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ". Неяснотите са повече от това, което знаем. Засега разполагаме със заявката на самия Трифонов, казани по неговата телевизия, че отказва всякакви предизборни обединения, пък били те и анти-ГЕРБ насочени.
 
Думите му засега се потвърждават на практика -  първо каза "не" на Отровното трио, после и на офертата за общи листи с формацията на дубайския изгнаник Васил Божков. Приоритетите се изчерпват с въпросите от референдума отпреди петилетка.

В "Демократична България" вече са загърбили вътрешните си противоречия от предишната кандидат-депутатска кампания, на която се явиха разделени и загубиха. Окуражени от социологическите прогнози за сигурно присъствие в следващия парламент, сега поглеждат към властта.

В последната седмица обаче пробивът на местните избори в София се върна като бумеранг върху Демократична България, но с обратен знак. Най-драстичен е примерът с оттегленото доверие от районния кмет на "Красно село" Росина Станиславова  заради създадения "морално недопустим прецедент" - да получава допълнително пари по европроект, изпълняван от ръководената от нея администрация.

На коалиция "Изправи се! Мутри вън!" социолозите отреждат резултат около 4-процентовия праг. Но макар до съюза с Мая Манолова и куп по-малки партии, чиято регистрация използват, Отровното трио да стигнаха вече като дуо, не се притесняват от упреците, че дори с името си залагат повече на емоция и провокация, отколкото на експертност и разум.

Социологическите агенции отчитат нетипично висок дял на посочилите, че ще гласуват за формации, влизащи в графата други партии, които макар да остават под 4-процентовия праг, имат шансове за резултат над 1 процент, гарантиращ им държавна субсидия. Но дори и те желаят да управляват самостоятелно. Като "Възраждане" - с над две на сто доверие според различни проучвания.

За да привлекат внимание тези формации включиха знакови лица в листите си - "Възраждане" - бившата съдийка Румяна Ченалова, АБВ - критикът на антипандемичните мерки доц. Атанас Мангъров и актьора Веселин Плачков, "Републиканци за България" на бившия втори на Борисов - Цветан Цветанов си взеха действащ депутат от ГЕРБ и журналиста Горан Благоев. "Българско лято" си намери "мандатоносител", но остана под сянката Васил Божков.
 
Други като партия "Гергьовден" са избрали тактиката да участват през отделни личности в чужди листи - като Любен Дилов, който е водач за ГЕРБ в Бургас.
Още по темата чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна