Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Филм Фест показва премиерно римейка на трилогията за Хан Аспарух – „Ханът и империята“

В рамките на София Филм Фест ще бъде премиерата на римейка на трилогията за Хан Аспарух – „Ханът и империята“ на акад. Людмил Стайков.

“Този филм е на 40 години. Останал е в спомените ми с епичността на филма. Вълнуващият разказ, който е за филма и това ме провокира. Той не е достатъчно експлоатиран като други филми, повтаряни по телевизията, защото това е кино филм, който е за голям екран.

Това ме провокира, тези впечатления да ги пресъздадеме сега, 40 години по-късно. Да намерим нов живот на този филм, естествено на голям екран, защото само така може да бъде възприет в неговата цялост и сила така, както е замислен от авторите”, казва продуцентът Добромир Чочов.

Всъщност „Ханът и империята“ е нов филм, който е реализиран, благодарение на дигитално реставрираните кадри от епичната трилогия “Хан Аспарух”. Това е нов драматургичен разказ и ново представяне на филма, което акад. Людмил Стайков е направил като техническа реализация.

От близо 6 часа заснети кадри са избрани отделни моменти, като е създадена и изцяло нова звукова среда, като са запазени гласовете на актьорите, сред които са Стойко Пеев, Антони Генов, Васил Михайлов, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев, Богомил Симеонов, Джоко Росич, Петър Слабаков.

“Това са плеяда актьори, които нямаше как да си позволим лукса да озвучаваме. Още повече, че те са добре познати в обществото”.  При създаването на новата звукова среда това се оказва проблем, защото никъде не се пазят тракове само с диалога на актьорите.

Още за пресъздаването на трилогията чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени