Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казус в Плевен: Отказват ваксина заради прекъснати здравноосигурителни права

| обновено на 26.02.21 в 12:56
Плевенчаните Елеонора Йорданова и Пламен Симеонов
Снимка: Латинка Светозарова

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов разпореди проверка на лечебното заведение в Плевен. Причината е отказан достъп до ваксина на здравнонеосигурени граждани. От министерството напомнят, че право на безплатна ваксина срещу Covid-19 има всеки български гражданин, без значение от здравноосигурителния му статус.

Плевенчаните Пламен Симеонов и Елеонора Йорданова работят в Уелс, но в момента са в родния Плевен. След като разбират за зеления коридор, решават да се възползват.

В МБАЛ „Свети Панталеймон“ им отказват, неясен отговор получават и от РЗИ.

„Питаха ме дали съм здравноосигурен, аз им казах, че съм с прекъснати здравноосигурителни права и те ми казаха да се обърна към РЗИ-Плевен и там ще ми дадат точна информация, че тук не могат да ме ваксинират, евентуално там…Човекът, който ми вдигна телефона (в РЗИ – б.р.) ми каза, че не е наясно с тези неща“, коментира Симеонов.

Д-р Йордан Георгиев, управител на болницата обясни: „Вероятно е недоразумение, обикновено, когато човек е с прекъснати здравноосигурителни права, няма личен лекар, но възможно е да има нещо, което ние не знаем“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени