Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фондация "Дома Арт" с творчески курсове през март

Снимка: facebook.com

"Правим алтернатива на творческто образование, като ще обучаваме в нови и интересни специалности", каза в "Хоризонт до обед" Мартина Стефанова от фондация "Дома Арт" за старта на Нова творческа академия, която започна в края на седмицата.

Мартина Стефатова е културен мениджър, куратор, арт критик, съосновател и изпълнителен директор на DOMA Art Foundation. Работи в сферата на съвременното изкуство, култура и градско развитие. След 12 години в Москва, където завършва магистърското си образование по печатни изкуства в Московския държавен университет по печата, Мартина специализира медии и анимация в Южна Корея.С опит като арт директор в рекламата от 2012 г. тя активно изследва областта на съвременното изкуство като продуцент и съорганизатор в редица събития, както в България, така и в чужбина. Освен ежегодната програма от събития, сред проектите са софийският арт квартал „КвАРТал” и фестивалът „КвАРТал Фестивал”, NEXT Balkan.

Предвижда се съвременно художествено образование в рамките на 3-месечни курсове – алтернативи на настоящите модели на обучение.

Ще има обучение по „Пърформанс“, а също и  „Изложбен дизайн“, „Наука и изкуство“, „Културен мениджмънт“, „Живопис и разширени обекти“, „Създаване на реклама и културен продукт“.

"Нова творческа академия" е подкрепена от нацинален фонд "Култура" и ще можем да обявим и стипендии. От март и юни са първите курсове - предимно офлайн ще бъдат. Курсовете са насочени към всички хора на различина възраст и с различно образование, които искат да променят фокуса", посочи още Стефанова.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.