Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Продуцентът на Студио Гибли участва в конференция на СУ за японския път на успеха

Снимка: uni-sofia.bg

Катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще представи успешния път на Страната на изгряващото слънце за популяризиране на нейната традиционна и съвременна култура по света.

Международната конференция ще се състои на6 и 7 март 2021 г. и ще се излъчва онлайн с осигурен превод.

С известни личности от Япония и България ще бъдат дискутирани аспектите на японската културна дипломация.

Темите ще бъдат свързани с японското общество и силата му да се справя по време на кризисни ситуации, чувството за дълг, екипността и дисциплината на японците.

Заедно с Тошио Судзуки, главен продуцент на Студио Гибли, ще бъдат потърсени отговори на въпроси, които вълнуват младите хора в България и по света.

Именити японски професори и български творци в диалог с публиката ще обсъдят ролята на културата и образованието през ХХI век.

Сред уникалните традиции и особености на Япония е начинът, по който жителите на тази страна съществуват в общество, отношението към другия, стремежът за взаимопомощ, отбеляза в студиото на Радио София доц. Евгени Кандиларов. За японците културата е ключов елемент от и за общуването, средство за заявяване на присъствие в света, за отправяне на послания.

Сред участниците в конференцията са проф. Ватанабе Ясуши, проф. Иван Илчев, проф. Уесуги Томиюки, проф. Гергана Петкова, проф. Ивайло Дичев, доц. Антон Андреев, доц. Боян Жеков, г-н Сато Казутака, проф. емеритус Хамашита Масахиро, проф. Араки Хироши, проф. Анри Кулев, маестро Йордан Камджалов и др.

Повече за събитието ще научите от разговора на Ива Дойчинова с доц. Евгени Кандиларов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.