Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анастасия Димитрова: Всичко помним с асоциации

Анастасия Димитрова
Снимка: Пламена Бачийска

Знаете ли, че Наполеон е чел със скорост 2000 думи в минута, Максим Горки - 4000 думи в минута, а в началото на XX век хората са чели със скорост 500-700 думи в минута. Нормата за четене на един четвъртокласник в България е 140 думи в минута. Средната скорост на четене сред възрастните в страната ни е 200 думи в минута.

Mнемоника e изкуството да помним и идва от Древна Гърция - oзначава съвкупност от техники и начини, които облекчават запомнянето и увеличават способността ни за запаметяване посредством създаването на изкуствени асоциации

"Всеки от нас е мнемонист в малка или по-голяма степен. Всеки от нас знае няколко или дори много мнемонични техники без да знае, че те така се наричат", каза в предаването "Нощен хоризонт" Анастасия Димитрова. 

Според нея ние запомняме по-лесно, когато използваме рими и асоциации:

"Всичко помним с асоциации, като асоциираме името с нещо познато".

Анастасия Димитрова е лектор, преподавател, водещ на уъркшопове, интелектуално-творчески игри и тренингите „Скоростно четене” и „Техники за запаметяване - Мнемоника”.

От 2017 е сертифициран тренер по емоционална интелигентност:

"Дава ми, че разбирам своите емоции, разбирам емоциите на другите, опитвам се да управлявам своите емоции, тъй като не можем да ги контролираме, но можем да ги управляваме", подчерта тя.

Според Анастасия Димитрова "тревогата ни кара да мислим за оцеляването, а не за развитието".

"Специално за мнемоничните техники за запаметяване там емоцията е отвсякъде и мозъкът е ангажиран с това да обработва тези емоции и затова и запаметява информацията".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.