Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Володя Попов: Смущават тревата и сянката, в които Улпия Ескус е потънал

Снимка: БНР

"Балканският полуостров е наситен на недвижими паметници от периода на Римската империя. Улпия Ескус е един от тези, които имат най-сериозен статут - на град-колония. Тогава е имал своето величие, в продължение на няколко столетия. За съжаление, сега не можем да се похвалим с това излъчване, което е имал този град в края на I, II, III и IV век". Това каза пред БНР Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей в Плевен.

Улпия Ескус се намира до село Гиген, община Гулянци, област Плевен. Той е един от най-големите градове на Долен Дунав. Разкритата част показва изключителна монументална архитектура. 

"В момента Улпия Ескус би трябвало да бъде съществена емблема в дестинациите на нашия туризъм, за което трябва да бъде подготвен и направен. Това не може да се получи по редица обстоятелства", посочи той.

Попов беше категоричен, че градът е много сериозно нещо, погледнато от историята, но "това, което смущава днес, е тревата, в която той е потънал, и забравата, която е хвърлила много дълбока сянка върху него":

"Въпросът е свързан с нормативна база и административно желание Улпия Ескус да бъде изведен до мястото, което той заслужава".  

Състоянието на древния град е в ръцете на своя стопанин - Министерството на културата, обясни още директорът на Регионалния исторически музей в Плевен и уточни, че музеят няма право да вършrи друга дейност в параметрите на Улпия Ескус, освен охранителна.

Интервюто на Снежана Иванова с Володя Попов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна