Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплодно поредно заседание на съвместната комисия със Северна Македония

проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

Като "безплодно" беше определено 12-ото заседание и първо за тази година на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония от съпредседателя от българска страна проф. Ангел Димитров.

За пореден път съгласие не е постигнато по въпроса за личността на цар Самуил и времето, касаещо края на Първото българско царство.

"Неприятно бих казал е, че нашите колеги искат да се намери нов подход и нови оценки за това историческо време и за цар Самуил, които се разминават с оценката, по която имахме съгласие, когато предлагахме съвместно честване на този български владетел. подобно разминаване, подобен двоен стандарт наистина показва едно нежелание да се направи необходимата крачка напред. Това, което за нас е крайно неприемливо, е упоритото бягство от определението обща история, което е залегна в Договора за приятелство и добросъседство".

Проф. Димитров призна, че от македонска страна има очакване след парламентарните избори у нас да има промяна в политическата позиция на страната ни:

"Всички в Република Северна Македония се поддават на внушението, че може да има някаква промяна в позицията на България, но то е в политически план.

Следващата среща е определена за края на април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна