Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банковите операции в кеш стават все по-скъпи

Снимка: архив

Банковите операции в кеш стават все по-скъпи. Това е видно от публикувания от БНБ среден размер на основните такси по платежните услуги.

Централната банка е направила изчислението на база на данните към края на миналата година.

3 лева 91 стотинки – толкова струва, ако направим директен превод по сметка в друга банка, ако погледнем средния размер на таксите по основните платежни услуги. От определените от БНБ размери, които са изчислени на база на пазарните данни от цените на услугите от 18 банки и чужди клонове, които оперират у нас и предоставят платежни услуги, тегленето на пари в брой или на гише, както и вноските кеш стават все по-скъпи, докато по-евтиният вариант за разплащане остава онлайн или чрез ПОС – терминал в магазин.

Само за сравнение – кредитен превод на хартиен носител към платежна сметка в същата банка струва средно един лев и 74 стотинки. Същата услуга онлайн се заплаща 44 стотинки.

Независимо каква ни е картата, плащането на ПОС е безплатно. Ако теглим пари в брой на гише, ще трябва да платим 2 лева 81 стотинки. Изтеглянето на сума до 1 000 лева през банкомат на същата банка е 25 стотинки, но ако се наложи да използваме устройство на друга банка, цената надхвърля един лев.

Банките следва да се съобразят със средния размер на таксите по основните платежни услуги най-късно до 1 юни, става ясно от съобщението на БНБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!