Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия напълно отхвърля американския доклад за убийството на Хашоги

| обновено на 27.02.21 в 01:36
принц Мохамед бин Салман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия отхвърли твърденията от доклада за убийството на Джамал Хашоги, разкрит по-рано през деня от администрацията на Байдън. Докладът обвързва саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с убийството, като отбелязва, че той е одобрил операцията, целяща залавянето или убиването на журналиста на "Вашингтон пост".

В изявлението на министерството, публикувано от държавната новинарска агенция SPA, докладът се описва като "негативен, неверен и неприемлив" и се добавя, че "съдържа неточна информация и заключения".

"Наистина е жалко, че този доклад с неговите необосновани и неточни заключения е публикуван, докато Саудитското кралство ясно е осъдило това отвратително престъпление и ръководството на Кралството предприе необходимите стъпки, за да гарантира, че подобна трагедия никога повече няма да се повтори. Кралството отхвърля всяка мярка, която накърнява неговото ръководство, суверенитет и независимост на съдебната му система ", завършва изявлението.

Според американския държавен секретар Антъни Блинкън докладът говори сам за себе си. По думите му предприетите от Вашингтон стъпки са важни за "прекалибрирането на отношенията" с Рияд.  Държавният секретар посочи също така, че администрацията прави преглед на сделките за продажба на американско оръжие на Саудитска Арабия, като целта е да се увери, че те отиват за отбраната на кралството, а  не за воденето на настъпателни операции. 

Междувременно Великобритания обяви, че продължава да повдига въпроса за убийството на Джамал Хашоги при ангажиментите си със саудитското правителство. От външното министерство в Лондон определят смъртта на журналиста като "ужасно престъпление". 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна