Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФБР установи заподозрян за смъртта на полицай при щурма на Капитолия

Снимка: БГНЕС

Американското Федерално разузнавателно управление е установило заподозрян за смъртта на полицай от охраната на Капитолия на 6 януари, при нападението на привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп, съобщи в. „Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.

Изданието се позовава на показанията на двама служители от охраната на Капитолия при разследването и съобщава, че следователите са стеснили кръга около лице, което е заснето на кадри от нападението.

При нахлуването на привържениците на Тръмп няколко охранители на Капитолия са били атакувани с аерозол, възпиращ мечки. Сред тях е бил и Брайън Сикник - починалият полицай.

42-годишният Сикник е бил в групата полицаи, атакувана от многократно превъзхождащо ги множество, което искаше да не допусне Конгресът да потвърди победата на Джо Байдън на президентските избори.


Според „Ню Йорк таймс“, в началото на разследването агенти на ФБР бързо си дали сметка, че смъртта на Сикник е резултат от вдишването дразнещо химическо вещество, като спрей срещу мишки или мечки. С такъв спрей са разполагали и служителите на реда, и нападателите.

Според един от източниците, цитирани от вестника, на видеоматериалите се вижда как предполагаемият убиец на Сикник още преди това обсъжда атака срещу полицаите със спрей за мечки.

Съдебни лекари трябва да се произнесат за причината за смъртта на Сикник, тъй като токсикологичните тестове още не са готови. Това съобщи вчера полицията, която охранява Капитолия.

При нахлуването на 6 януари бяха ранени над 100 полицаи, а общо петима души загинаха.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна