Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проблемите с търговията в Северна Ирландия след Брекзит остават нерешени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблемите с търговията в Северна Ирландия след Брекзит остават нерешени. Нещо повече - политически заявки през седмицата вещаят усложняване на проблема, след като първият министър на Северна Ирландия и лидер на Демократичната юнионистка партия DUP Арлийн Фостър обяви началото на юридическа битка за премахване на Протокола за Северна Ирландия, който създаде търговски бариери с останалата част на Обединеното кралство. 

Протоколът, чиято цел е да защити единния пазар на Европейския съюз, без да създава сухопътна граница на остров Ирландия, е причинил значителни смущения в търговията, аргументират пробританските партии, готови да се впуснат в правна битка. 

Юнионистите виждат Протокола като уронващ интегралното място на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство и в същото време подтикващо Северна Ирландия към по близка връзки с Република Ирландия. Това мнение изказа пред БНР доктор Милена Комарова, преподавател в университета Куинс в Белфаст.

"По силата на споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, Северна Ирландия остава част от общия пазар и прилага правилата на митническия съюз, което означава, че при движението на стоки от Великобритания към Северна Ирландия трябва да се прилагат европейските митнически проверки. Една част от тези проверки влязоха в сила още от 1 януари 2021 г., но за други важи т.нар. гратисен период", обясни тя.

По думите ѝ бизнесите във Великобритания, които изнасят към Северна Ирландия, дълго време не са били наясно какъв ще е размерът на новите административни изисквания при износ не само към ЕС, но и съм Северна Ирландия:

"Британското правителство в много късен момент успя да подготви Агенцията за поддържане на търговията. Забавянията, които много бързо се получиха по веригата за износ, промениха поведението на някои производители и снабдители. Много продукти престанаха да бъдат снабдявани в Северна Ирландия поради допълнителните разходи, които бяха свързани с превоза".

Технически няма препятствие за придвижването на стоки от Северна Ирландия към Великобритания, уточни д-р Комарова и добави:

"Бързо сатана ясно, че забавяне или блокирани, в която и да е посока, се усеща и в двете посоки. А често става дума за сурови продукти, които са част от снабдителна верига. Ако те не могат бързо да изнесат своите продукти до Великобритания, то техните клиенти там могат да си намерят бързо алтернативни доставчици".

Интервюто на Веселин Паунов с Милена Комарова в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.