Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият водопровод на Брестовица няма да засегне лозовите масиви

| обновено на 27.02.21 в 12:51

Премиерът Бойко Борисов инспектира започналото вчера изграждане на три нови сондажни кладенци за вода в Брестовица. Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков информира, че с изцяло новия водопровод от  8-километра и подмяната на 25-километра вътрешно-проводна мрежа в селото брестовичани ще имат чиста от манган вода. 

Областният управител Дани Каназирева и управителят на ВиК Спартак Николов заявиха, че на снощната среща с жителите на Брестовица са поели ангажимент технологията, по която ще се подменя вътрешния водопровод, да не унищожи лозята им, стана ясно по време на инспекцията. "Ще ни бият с камъни, ако тук унищожим лозята", каза Борисов. 

От ВиК декларираха, че с новите сондажни кладенци и подмяната на мрежата загубите на вода по нея ще бъдат сведени до нулата.

Борисов благодари на кмета на Родопи Павел Михайлов за обявеното бедствено положение, за да се улесни процедурата. Сондажните кладенци трябва да бъдат изградени и тампонирани до 29-ти март.

Средствата за кладенците, водопровода и помпената станция ще бъдат осигурени от Българския ВиК холдинг. Прогнозната стойност към момента за строителството на всички нужни съоръжения е близо 22 милиона лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия