Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Танцът на пингвините” - филм за обитателите на Антарктида

Теодосий Спасов на Антарктида
Снимка: Християн Цвятков

В Дом на киното в София от 17:00 часа можете да видите филма “Танцът на пингвините”. Той е художествено-документален прочит на Антарктида от маестро Теодосий Спасов. Месец преди да бъде обявена пандемия от коронавирус, той потегля с българска експедиция към най-студената точка на Земята и се завръща оттам буквално дни преди светът да бъде затворен.


Какво преживява Теодосий Спасов на Антарктида, как успява там да създаде своя последен музикален албум заедно с китариста Християн Цвятков и какво представлява животът на Ледения континент през погледа на един творец, ще видим в лентата “Танцът на пингвините”.

"Филмът е наистина майсторски направен от Ема Константинова - режисьор и Румен Василев - оператор. В него могат да се видят и другите присъстващи. Там бяхме общо 23 души по това време в нашия лагер. Дава посоки за размисъл, дава място за уважение на всички учени, които се борят с природата там и успяват да направят своите лични и световни открития", каза в предаването "Закуска на тревата" Теодосий Спасов.

Антарктида          Снимка: Теодосий Спасов

Той подчерта, че два филма за Антарктида са се появили преди музикалния албум от експедицията, в която той е участвал:

"Нарочно бавя музикалния албум, за да мога да улуча по-нормално време, ако имаме шанса да ни подмине тази пандемия, за да мога да организирам концерти на живо на тази музика".

Пътуването до Антарктида е било "пробен камък", сподели Теодосий Спасов:

"Един момент от моя живот, който ме накара да се замисля за времето, с което разполагам и как бих могъл разумно да се пласирам в това време - кому трябва да го давам, по-малко пилеене вече. Човек е хубаво да мисли повече за себе си и близките си, за най-верните приятели, да дава шанс също за открития на нови приятелства, да бъдат те стойностни, уважаващи времето, чувствата един към друг, човещината. Разбрах също, че тези места, към които човечеството протяга ръце - необитавани до този момент, само обитавани от природните жители там, тези, които са родени там, колко заплашително става, колко нашето нахалство човешко добива огромни размери, как планетата се задъхва, как ние прекаляваме с нашето присъствие навсякъде, едни на други си създаваме проблеми". 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени