Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Основно училище „Йордан Йовков“ в Плевен направиха мартеници с пожелание за здраве

Ученици от Основно училище „Йордан Йовков“ в Плевен
Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен над 200 деца изработиха мартенички в работилница на Регионалния исторически музей. Сред тях са и четвъртокласниците от Основно училище „Йордан Йовков“ с класен ръководител Милена Бельовска.

"На първи март се кичим с мартеници, те са направени от бял и червен конец. Червеният е символ на слънцето и на топлината, а белият на дълголетието, добротата, щастието", каза четвъртокласничката Теодора Ананиева.

Тя и нейните съученици прекараха незабравим час в работилницата на Регионалния исторически музей в Плевен и сами изработиха своите мартенички:

"Бяхме в музея и правихме мартеници, беше много забавно, всякакви различни, интересни начини", допълни Илина Георгиева.

"Аз направих Пижо и Пенда, не с много детайли, свързани с бели и червени конци", каза Станислава Кожухарова.

"Аз направих доста мартеници - едната от тях е като медальон, беше с три мъниста, беше като колие, тя беше с вълна - бяла и червена. Беше отвътре направено като цвете, имаше тичинка, бях направила Пижо и Пенда, те също бяха от вълна, бях направила една главичка на Баба Марта, тя също беше от вълна с едни сини очички, които бяха като очила на Баба Марта", разказа Теодора Ананиева.

"Както момичетата, аз също направих Пижо и Пенда - най-обикновени за дясната част на пазвата", допълни Николай Илиев.

Милена Бельовска е учител с над 30 годишен стаж, енергична и с голяма любов към традициите и обичаите. Тази любов тя предава на своите ученици:

"Традиция стана всяка година учениците от Основно училище „Йордан Йовков“ да посещават Етнографския отдел на Регионалния исторически музей и да изработват със сръчните си пръсти мартеници, като вплитат не само белия и червения конец, но и своите пожелания за здраве и късмет. При изработването на своите мартеници децата вложиха много старание и усилия, за да зарадват своите близки и приятели. Чрез изработването им да събудя интереса, желанието да съхраним този празник Баба Марта".

Учениците от 3-ти и 4-ти клас са се включили в благотворителен конкурс за изработване на мартеници, организиран от Община Плевен и Център за работа с деца

"Със своите изработени мартеници те ще зарадват болни деца и възрастни хора в УМБАЛ "Георги Странски" - Плевен, като им пожелаят бързо оздравяване и възстановяване".

Мартеницата остава един от най-обичаните символи на България, подчерта Милена Бельовска:

"Нека на 1-ви март да се поздравим с Честита Баба Марта, да закичим себе си, приятелите, любимите хора, а защо не и непознати с мартеници, за да ни съпътстват здраве, благоденствие и това, което ние учителите се опитваме да им предадем, вярваме, че те ще продължат и в бъдеще, защото няма нищо по-хубаво от това човек да види в своите възпитаници своите идеи и да види своите деца, които учи успешни, да обичат всичко българско". 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени