Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания удължи граничния контрол с Португалия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания удължи граничния контрол с Португалия до 16 март. Преминаването е разрешено само за работа, за студентите или за посещение на съпрузи. Границата между двете държави бе затворена на 31 януари в опит да се ограничи разпространението на коронавируса след като в Португалия рязко скочиха случаите на зараза.

Португалия отчете 33 смъртни случая, най-ниският брой от четири месеца насам и 1 061 новозаразени за последното денонощие, което също е своеобразен рекорд, след като толкова малко не е имало от 8 октомври миналата година. Въпреки това властите решиха да удължат контрола по границата.

В Испания също честотата на заразяване продължава да спада и вече е 193 случая на 100 000 жители, което постави страната в едно ниво по-ниско-от екстремно на високо. Регистрирани са 8 341 нови случая и 329 починали.

И независимо от факта, че през февруари са починали повече хора, отколкото през най-смъртоносния месец април миналата година, властите вече са оптимисти за развитието на пандемията и в автономните области постепенно отпадат част от ограничителните мерки.

Това според министъра на здравеопазването Каролина Дариас се дължи на успешната ваксинация, обхванала вече над 5 % от испанското население. Над 3 милиона и 600 000 са ваксинираните, а заразените от началото на пандемията са близо 3 200 000. Само в петък бяха ваксинирани над 170 000 души, което е рекорд. Около 8 март се очаква Испания да разреши употребата и на четвъртата ваксина срещу Covid-19, тази на фармацевтичната компания Janssen, след като получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!